Ин витро при лоша спермограма

При лоша спермограма, преди да се пристъпи към ин витро, трябва да се направи задължитено преглед на тестисите от андролог,ендокринолог ( с андрологична насоченост) или уролог (с андрологична насоченост).По преценка на лекаря се правят допълнителни изследвания.След като се установи причината за лошата спермограма се провежда минимум 3 месеца стимулираща терапия.След това се прави нова спермограма.Ако няма подобрение се преминава на изкуствено оплождане.

Вероятността да се помогне с медикаментозно лечение е около 40-50%.Много грешно е да се провежда лечение без първоначален преглед или да се пият лекарства, които са помогнали на някой друг.

Има случаи(около 5%),при които въпреки лечението може да се влоши спермограмата и това се дължи не на неправилно лечение ,а на проблем в тестисите, които имат малък капацитет.

Когато не може да се помогне с медикаментозно или хирургично лечение се прибягва до ин витро.При лоша спермограма се прави инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката ИКСИ.Успеваемоста от процедурата е 30 %.Желателно е преди сама процедура да се проведе стимулираща терапия на сперматогенезата с цел по- качествен материал в деня на пункцията.

По някога при проблеми със сперматозоидите, се увреждат освен бройката,подвижността и морфологията, и ДНК фрагментацията (и други неща вътре в самия сперматозоид ,които не се изследват при рутинните спермограми) .Те намаляват успеваемостта от ин витро процедурата и могат да се лекуват.